برداشت پسته رضایی(تیرماهی) در رفسنجان/تصاویر

ارقام پسته از رشد، زمان گلدهی، پرشدن مغز، درشتی، رسیدن و سایر خصوصیات با هم تفاوت دارند. این تنوع ژنتیکی باعث شده باغداران بتوانند بهترین رقم را مناسب با شرایط آب و هوایی انتخاب کنند

ارقام پسته از رشد، زمان گلدهی، پرشدن مغز، درشتی، رسیدن و سایر خصوصیات با هم تفاوت دارند. این تنوع ژنتیکی باعث شده باغداران بتوانند بهترین رقم را مناسب با شرایط آب و هوایی انتخاب کنند. در ایران متجاوز از ۷۰ رقم شناخته شده است که تعدادی از آن ها به صورت گسترده و تجاری و برخی به صورت پراکنده و محدود کشت می شوند.

به گزارش سازش خبر رقم پسته رضایی زودرس در تیر ماه سال ۱۳۵۴ توسط مرحوم علی جان رضایی در یکی از باغ های منطقه ابراهیم شور از توابع شهرستان رفسنجان شناسایی شد. این رقم خود ماده، جزو ارقام زودرس است و از اواسط تا اواخر تیرماه قابل برداشت است. در همان سال های اولیه شناسایی، پیوند آن به تاج آباد رفسنجان منتقل شده و این رقم بر روی پایه بادامی پیوند خورده است. این رقم در مناطقی از جمله رفسنجان، ورامین، قزوین، اردستان استان اصفهان و تبریز پیوند زده شده است .

نمونه برداشت پسته رضایی در نیمه تیرماه ۱۴۰۲

در ابتدا دلیل تکثیر پیوند این رقم، مطالعه بر روی خصوصیات آن از جمله مقاومت به آفات، اندازه میوه و وضعیت باردهی و زود رسی آن بوده است. شایان ذکر است که این رقم از نظر خصوصیات کمی و کیفی در ردیف ارقام تجاری است. به طوری که در سال هایی که وضعیت تغذیه و آب خوب بوده انس آن ۲۲ تا ۲۴ و سال های کم تغذیه و کم آب، انس به ۲۴ تا ۲۵ رسیده است.

از نظر اندازه، از فندقی درشت تر و تقریبا بین فندقی و کله قوچی است. خندانی و خوشه بندی خوبی دارد و در مناطقی که شرایط آبی مساعد تری داشته اند، رشد تاج درخت دو برار شده است.

مرحوم علیجان رضایی


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *