۱۰ مورد از معایب تک فرزندی بر اساس روانشناسی

معایب و مشکلات تک فرزندی قطعا از مشکلاتی و بهانه هایی که عنوان می شود بیشتر خواهد بود و آینده فرزند مهمتر از همه مشکلات‌و بهانه ها ست.

به گزارش سازش خبر وقتی به گذشته نگاه می‌کنیم؛ پدر و مادر‌هایی را می‌بینیم که در خانه‌های کوچک خود چندین فرزند داشتند و در کنار بچه‌هایشان روزگار خوبی را سپری می‌کردند و کودکان هم خواهر داشتند و هم برادر و همه باهم شاد و خوشحال بزرگ می‌شدند.

اما به‌مرورزمان در حال حاضر شاهد آن هستیم که زوج‌ها ترجیح می‌دهند در سال‌های نخست زندگی خود یا بچه نداشته باشند یا اینکه فقط صاحب یک فرزند شوند. البته نمی‌تواند به‌صورت کلی گفت که چرا اغلب والدین تمایل به داشتن یک فرزند دارند؛ شاید دلیل آن مسائل اقتصادی، مالی و معیشتی باشد یا ممکن است آن‌ها از مسئولیت‌پذیری و بزرگ کردن چندین فرزند می‌ترسند و …

به‌هرحال اگرچه برای پدر و مادر‌ها بزرگ کردن یک فرزند امتیاز بالایی محسوب می‌شوند؛ چراکه آن‌ها راحت‌تر می‌توانند نیاز‌ها و خواسته‌های او را برآورده کنند و امکانات بیشتری را در اختیارش قرار دهند، اما اگر کلی‌تر نگاه کنیم کودکان تک فرزند بیشتر اوقات تنها هستند و کمتر از چند فرزند‌ها لذت داشتن خواهر و برادر را می‌چشند.

بنابراین بهتر است والدین عزیز بدانند که تک فرزندی می‌تواند برای فرد مشکلات متعددی را به وجود آورد و مسلماً بر روی ابعاد مختلف زندگی او تأثیر خواهد گذاشت.

با این وجود درصورتی‌که شما نیز جزء خانواده‌هایی هستید که تنها یک فرزند دارند و در زمینه تربیت او می‌خواهید بدانید کودکانی که خواهر و برادر ندارند ممکن است با چه مشکلاتی در زندگی روبه‌رو شوند، با ما تا پایان این گزارش همراه باشید.

شما که صاحب یک فرزند هستید، چقدر در مورد معایب تک فرزندی می‌دانید؟

کودکانی که خواهر و برادر ندارند و تنها فرزند پدر و مادر خود هستند، ممکن است تحت تأثیر تک فرزندی دچار مشکلات رفتاری و اخلاقی شوند که در این خصوص می‌توان به ۱۰ مورد از معایب تک فرزندی اشاره نمود از جمله:

۱٫ کودکان تک فرزند به دلیل نداشتن خواهر و برادر، روحیه رقابت طلبی که لازمه و اساس موفقیت فرد در زندگی است را ندارند و معمولاً این ویژگی به طور مطلوب در آن‌ها شکل نمی‌گیرد.

۲٫ باتوجه‌به اینکه تک فرزند‌ها نسبت به دیگر کودکان که دارای خواهر و برادر هستند، از طرف پدر و مادر خود معمولاً تحت توجه بیشتری قرار دارند، ممکن است به افرادی خودخواه تبدیل شوند که همه چیز را برای خود می‌خواهند.

۳٫ اگرچه نمی‌توان به طور حتم بیان نمود که کودکان تک فرزند نمی‌تواند رابطه درست و مناسبی با دیگران داشته باشند و در تعاملات اجتماعی ممکن است ضعیف به نظر برسند؛ اما معمولاً بچه‌هایی که خواهر و برادر ندارند و تنها فرزند خانواده خود هستند، برای برقراری ارتباط با هم سن و سال‌هایشان دچار مشکل می‌شوند و نمی‌توانند ارتباطی موفق و مؤثر با آن‌ها داشته باشند.

۴٫ تک فرزند‌ها به دلیل اینکه همواره مرکز توجه اطرافیان خود به‌ویژه والدینشان قرار دارند، در آینده برای رسیدن به موقعیت‌های اجتماعی، شغلی، عشق و … معمولاً تلاش زیادی نمی‌کنند و ممکن است در زندگی شخصی خود با شکست و ناکامی‌های زیادی روبه‌رو شوند که این آسیب می‌تواند تحت تأثیر تک فرزندی برای فرد به وجود آید.

۵٫ کودکان تک فرزند به دلیل اینکه بیشتر وقت خود را در خانه و تنها سپری می‌کنند، می‌توانند به افرادی لوس، مغرور و گوشه‌گیر تبدیل شوند.

۶٫ بچه‌هایی که تک فرزند هستند به دلیل اینکه خواهر و برادری ندارند که با آن‌ها حس رقابت را تجربه کنند؛ معمولاً از حس بازی کردن یا دعوا کردن با کودکان دیگر بی‌بهره هستند و این مسأله باعث می‌شود که در محیط بیرون از خانه دوستان کمتری داشته باشند.

۷٫ باتوجه‌به اینکه تک فرزند‌ها معمولاً نسبت به چند فرزند‌ها از طرف والدینشان حمایت بیشتر را دریافت می‌کنند، این امر باعث می‌شود تا آن‌ها در برابر مشکلات متعدد تحمل پایینی داشته باشند و نتوانند مفهوم صبر و حوصله را به‌خوبی درک کنند.

۸. بچه‌هایی که تنها فرزند خانواده هستند و خواهر و برادری ندارند، چون همیشه از پدر و مادر خود در تمام کار‌ها و رفتار‌هایشان الگوبرداری و تقلید می‌کنند، معمولاً افرادی پرتوقع، کمال‌گرا و غیرقابل‌انعطاف هستند که فرصت کافی برای درک مفهوم همدلی کردن و از خود گذشتن به‌خاطر دیگران را نداشته‌اند.

۹٫ باتوجه‌به اینکه تک فرزند‌ها زودتر از دیگر هم سن و سال‌های خود که چند فرزند هستند، وارد دنیای بزرگسالی می‌شوند، اغلب اوقات نمی‌توانند تجربه رفتار‌هایی را که گروه سنی آن‌ها به طور طبیعی از خود نشان می‌دهند، تجربه کنند و معمولاً رفتار‌هایی که از آن‌ها سر می‌زند، بسیار شبیه به رفتار بزرگ‌تر‌ها است.

۱۰٫ کودکان تک فرزند به دلیل اینکه خواهر و برادری در زندگی شخصی خود نداشته‌اند که حامی آن‌ها باشد، از بزرگ‌ترین سرمایه حمایتی در روز‌های سخت و دشوار آینده محروم و بی‌بهره هستند.منزوی شدن، انزوا طلبی (شخصیت اسکیزوئید)، افسردگی، اضطراب و استرس، بلوغ جنسی زودرس و … از جمله مواردی هستند که کودک تحت تأثیر تک فرزندی ممکن است با آن‌ها روبه‌رو و شود و این مسائل می‌توانند بر روی زندگی آینده او اثرگذار باشند. 

کلام آخرما

در این‌گزارش تحت عنوان “۱۰ مورد از معایب تک فرزندی بر اساس روانشناسی” تلاش کردیم، به شما والدین عزیز که صاحب یک فرزند هستید یا اینکه می‌خواهید فقط یک فرزند داشته باشید، بیشتر در مورد آسیب‌هایی که معمولاً کودکان تک فرزند ممکن است با آن‌ها مواجه شوند، بگوییم.همان‌طور که بیان شد، دلایل مختلفی نظیر بالارفتن سن ازدواج و بچه‌دار شدن، شاغل بودن مادر، کوچک شدن محیط زندگی، ساعت‌های کار طولانی و مسائل اقتصادی و … باعث شده است تا بسیاری از زوج‌ها ترجیح دهند که تنها یک فرزند داشته باشند

اما باید در نظر داشته باشیم معایب و مشکلات تک فرزندی قطعا از مشکلاتی و بهانه هایی که عنوان می شود بیشتر خواهد بود و آینده فرزند مهمتر از همه مشکلات‌و بهانه هاست.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *