پیشنهاد سازش خبر برای مسئولان رفسنجان برای افزایش جمعیت جوان رفسنجان
به گزارش سازش خبر ازدواج، تشکیل خانواده و فرزندآوری یکی ارزشمند ترین معانی زندگی انسان هاست.
با ازدواج کردن و تشکیل خانواده و فرزند آوری اعضا دور هم جمع می شوند و در یک جو مناسب عاطفی و روانی شرایط را برای رشد و شکوفایی یکدیگر فراهم می کنند.
یکی از عوامل اصلی از احساس رضایت و معنادار بودن زندگی افراد در سنین بالاتر، داشتن خانواده ای پویا و فرزندان و ارتباط موثری است که بین اعضا وجود دارد. وقتی از افراد مسن از ارزش های زندگی سوال می شود آنها از وجود فرزندان، وجود عشق و محبت و خاطراتی که از لحظه تولد تا بزرگ شدنشان و حتی سختی ها و عبور از آنها به عنوان معانی باارزش یاد می شود و معانی ارزشمندی را نسبت به افراد مسن تری دارند که فرزندی نداشتند.
خانواده و ساختارش با تولد فرزندان محقق می شود. با تولد فرزند، نقش های جدید پدر و مادری برای زن و مرد ایجاد میشود و در کنار رشد کودک، شخصیت آنها هم رشد می کند و دید عمیقتری نسبت به زندگی پیدا می کنند و در نتیجه تلاش آنها برای حفظ و تداوم خانواده بیشتر میشود.
یکی از چالش های امروزه بحث فرزند آوری است. بسیاری از افراد مشکلات اقتصادی و نگرش افراد به فرزند آوری و سبک زندگی آنها مهمترین عامل اصلی در تک فرزندی یا نبود فرزند در خانواده ها می باشد.
در کنار مشکلات اقتصادی و تغییر سبک زندگی خیلی از جامعه شناسان معتقدند که تبلیغات گسترده در دهه ۶۰ با شعار فرزند کمتر -زندگی بهتر باعث شد که مردم به جمعیت کم و تک فرزندی عادت کنند و در بین خانواده ها این فرهنگ مُد شود و امروزه مشکلات اقتصادی و … را بهانه کنند.
اما این روزها بعد از اظهار نگرانی مقام معظم رهبری نسبت به کاهش جمعیت جوان کشور، مورد انتقاد قرار گرفته و محققان و اندیشمندان را بر آن داشته تا با ارائه راهکارهای ساختاری و جامعهشناختی نسبت به حل این معضل اجتماعی، چاره اندیشی کنند.
راهکارهای افزایش جمعیت در دو سطح ساختاری و عاملیت است همکاری سازمانها و نهادها و بررسی دقیق همه راهها برای ترویج فرهنگ افزایش جمعیت و تشویق مردم برای فرزند آوری.
راههای تشویق مردم برای افزایش جمعیت میتواند روش مؤثری برای افزایش جمعیت تلقی شود. در سطح اشخاص نیز باید محدودیتهای افزایش جمعیت حذف شود. و نهادها و سازمانها با کارهای علمی، زمینه تشویق مردم و امیددهی به آنان برای فرزند آوری بیشتر را ایجاد کنند و باید مراکز فرهنگی خانوادهها را نسبت به افزایش فرزند آگاه کنند، چرا که جامعه ما در آینده نیاز به افزایش جمعیت و اضافه شدن قشر جوان به جمعیت دارد.
بیتردید یکی از محورهای اصلی رشد و توسعه اقتصادی نقش قشر جوان و تأثیر آنان است. لذا با افزایش جمعیت، کشور دیگر با مشکلات بیشتر مواجه نخواهد شد.امنیت شغلی، اقتصادی، اجتماعی باعث تشویق مردم به فرزند آوری میشود. سازمان آموزش و پرورش نیز میتواند با آموزش راههای افزایش جمعیت و فواید آن تأثیر مثبتی در افزایش جمعیت داشته باشد. زیرا دانش آموزان اهمیت بیشتری به این موضوع میدهند و در آینده میتواند به عنوان یک فرهنگ در جامعه جا بیفتد
ترس خانواده ها از افزایش تعداد فرزندان خود به دو علت مرتبط است:۱) وضعیت اقتصاد ۲ اشتغال و آینده فرزندشان در جامعه، که خانواده ها نگران آینده فرزندانشان هستند.متاسفانه در جامعه تصور آن است که آینده از امروز بدتر خواهد شد .
اما هر مشکلی یک راه حلی دارد و شاید مدت ها برای حل این مشکل وقت صرف شود که با پشتکار و جدیّت حل خواهد شد.
بهترین راه برای افزایش جمعیت توسط دولت به رشد اقتصادی کشور برمیگردد که میتوان با روشهای تشویقی فرزند آوری ؛دادن مرخصیهای کاری به مادران باردار و دادن بیمهها و حقوقهایی در ضمن بارداری به تشویق فرزندآوری ؛دادن مسکن به افرادی که از ۴ فرزند بیشتر دارند؛ توسعه اشتغال برای جوانان؛ارائه تسهیلات ویژه برای فرزندان جدید؛گسترش تبلیغات رسانهای و فرهنگ سازی برای نسلهای آینده از طریق رسانههای جمعی و بیلبوردهای شهری؛ پرداخت هزینههای دوران حاملگی؛ باز کردن حسابهای آتیه برای نوزادان برای تأمین آینده آن؛کاهش عوامل ناباروری؛آموزش روش صحیح تغذیه ورزشی و لباس برای جلوگیری از ناباروری زنان و مردان؛ گران کردن وسایل جلوگیری از بارداری؛ارائه تسهیلات ویژه از طرف دولت برای فرزند دوم، مثل ارائه مسکن مهر و …؛کاهش هزینههای زایمان و تعلق گرفتن بیمهی تکمیلی و رایگان تا ۵ سالگی فرزند در مراکز درمانی. تحول اساسی در نظام پرداخت حقوق کارکنان از طریق افزایش جهشی سهم عائلهمندی نسبت به افراد مجرد.افزایش تصاعدی حق اولاد و تفاوت فاحش آن با حقوق کارکنان مجرد ومتأهل فاقد فرزند.پرداخت پلکانی پاداش و هدیه فرزندآوری ؛اعطای معافیتهای پلکانی (ماهانه) خدمت نظام وظیفه مشمولان به خانوادههایی که صاحب فرزند میشوند. ارتقای پلکانی معافیت سهم بیمه خدمات درمانی بر پایه فرزندآوری (فرزند بیشتر، معافیت بیشتر) و صدور کارت بیمه طلایی رایگان برای فرزند سوم به بعد؛ تخفیف بلیط هواپیما و قطار برای خانوادههایی که صاحب فرزند سوم به بعد میشوند؛صدور کارتهای رایگان رفت و آمد درون شهری برای خانوادههای ۴ فرزند به بالا؛ برقراری حقوق و تأمین اجتماعی پایه برای زنان خانهدار دارای۴ فرزند به بالا؛افزایش سقف یارانه خانوادههای نیازمند بر پایه فرزندآوری؛ تبدیل وضعیت استخدامی کارکنان دولت( … قراردادی، پیمانی، رسمی)و اولویت هر نوع استخدام و بکارگیری بر پایه تأهل و فرزندآوری در کلیه دستگاههای اجرایی اعم دولتی و عمومی غیردولتی.
مواردی که ذکر شد دربخش کلی جامعه دولت میتوان به عنوان طرح های تشویقی فرزند آوری و افزایش جمعیت باشد اما در رفسنجان و با توجه به گفته مسئولان بهداشت و درمان جمعیت جوان رفسنجان رو به کاهش است چه طرح های تشویقی و برنامه هایی میتوانند برای فرهنگ سازی فرزندآوری در شهرستان رفسنجان انجام شود؟
شهر رفسنجان با کمک مس و مسئولیت های اجتماعی که دارد خیلی بهتر و راحتر میتوانند در بخش فرهنگ سازی در بخش فرزند آوری کار کنند.
۱ با توجه به اینکه رفسنجان در کنار مجتمع مس سرچشمه است و حدود ۱۴ هزار جوان بیکار تحصیل کرده در شهرستان است مسئولان رفسنجان میتوانند اولویت اشتغال در مس را متاهل بودن و خانواده هایی دارای ۲ فرزند به بالا در دستور کار قرار دهند.
۲ مس باتوجه به مسئولیت اجتماعی در رفسنجان در سطح شهرستان با کمک شهرداری ها و دهیاری ها بیلبوردهای تبلیغاتی دائم برای فرهنگ سازی فرزند آوری و ازدواج در دستور کارقرار دهد.
۳فرمانداری رفسنجان به همت دیگر مسئولان مربوطه برای مسکن و واگذاری زمین و تسهیلات فرزندآوری تلاش کند.
۴دادن وام ضروری و کارمزد کم به خانواده هایی که فرزند دوم؛سوم به بالا از سوی صندوق ملی مس در قبال مسئولیت اجتماعی پرداخت شود.
۵شهرداری رفسنجان با تبلیغات محیطی؛ بیلبوردی به صورت دائم و ساخت اِلمان های در سطح شهر؛ ساخت شهربازی؛ مراکز تفریحی؛ تخفیف در پروانه ساخت برای خانواده های دو فرزند و سه فرزند چهارفرزند به صورت رایگان؛ تخفیف دادن به مادران دوفرزند به بالا از امکانات شهری مانند اتوبوس و…
۶ اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی با برگزاری جشنواره های عکاسی؛ فیلمسازی؛مستند؛تآتر و… با موضوع فرزند و فرزندآوری در طول سال و مناسبت های مختلف
۷ رسانه ها با تهیه گزارش؛ نویسندگان و جامعه شناسان؛روانشناسان و اساتید با نوشتن یاداشت؛ نقد و پیشنهادات و انتشار از طریق رسانه های شهرستان.
۸ اداره ورزش و جوانان شهرستان با همکاری تربیت بدنی مجتمع مس سرچشمه تخفیفات باشگاه های ورزشی؛ سالن های ورزشی و… برای پدران و مادران دارای ۲ فرزند به بالا را فراهم کنند.
۹ آموزش و پرورش و مراکز دانشگاهی برای خروج از تک فرزندی و ازدواج ؛ آموزش و تبلیغ کنند.
۱۰ بهداشت و درمان شهرستان با پیگیرها برای درمان بهتر و راحتر و کیفیت دستگاه های سونوگرافی و… تلاش کنند تا برای تشخصی و درمان دوران حاملگی به شهرها و شهرستان های هجوار سفر نکنند.