ریزش برگ درختان پسته طی فصل رشد، یکی از مهمترین مسائلی است که در مناطق پستهکاری کشور مشاهده میشود. توجه داشته باشید که دلایل مختلفی از جمله آفات و بیماریها، عدم تغذیه اصولی و درست، انواع تنشها (خشکی، شوری، گرما و غرقابی) و محلول پاشی های نادرست باعث ریزش برگ پسته میشود
ریزش برگ درختان پسته طی فصل رشد، یکی از مهمترین مسائلی است که در مناطق پستهکاری کشور مشاهده میشود. توجه داشته باشید که دلایل مختلفی از جمله آفات و بیماریها، عدم تغذیه اصولی و درست، انواع تنشها (خشکی، شوری، گرما و غرقابی) و محلول پاشی های نادرست باعث ریزش برگ پسته میشود
چگونگی ریزش برگ درختان پسته
ریزش برگ درختان پسته در فصل گرما همه ساله در برخی از باغات پسته رخ میدهد و شاهد ریزش برگ ها و گاها خوشه ها هستیم که بعضا موجب نگرانی کشاورزان می شود. بطور کلی این عارضه غیر از ضرر اندکی که با ریزش خوشه های ضعیف بر کشاورز تحمیل می شود.
علت ریزش برگ درختان پسته در فصل گرما
۱- مسمومیت ریشه ها که ناشی از افزایش منیزیم و معمولا به دلیل افزایش تلخی آب چاهها رخ میدهد.
۲- شوری و قلیائیت خاک که با مصرف بی رویه کودهای شیمیائی، خصوصا کود اوره و نیز آبیاری با آب شور بروز مینماید.
۳- مصرف بی رویه کود شیمیائی ازت یا همان اوره که در فصل تابستان به منظور پر کردن مغز پسته به خاک اضافه میگردد.
۴ – کمبود عنصر کلسیم محلول در خاک که نقش موثری در کاهش سنتز اتیلن در گیاه دارد.
۵ – حمله آفت پسیل پسته و یا همان شیره خشک که باعث مصرف شیره درخت و نیز باعث قطع آوندهای غذا رسان شده که در نهایت سبب ریزش میوه ها و برگها میگردد.
۶ – مصرف بی رویه کودهای حیوانی فراوری نشده مخصوصا کود مرغی در تابستان که باعث از بین رفتن اکسیژن موجود در اطراف ریشه ها شده و نتیجه آن مسمومیت ریشه است که در نهایت باعث ریزش برگها میگردد.
۷ – گاز آمونیاک موجود در کودهای حیوانی فراوری نشده که باعث مسمومیت ریشه ها و سپس کمبود اکسیژن میگردد که نتیجه آن ریزش محصولات و برگها را سبب میشود.
۸ – آبیاری های بی رویه، غیر اصولی، غیر یکنواخت و بی موقع
سایر عوامل
۹ – آبیاری با روش غرق آبی بی موقع که باعث خفگی ریشه ها گشته و سپس باعث ریزش برگها میشود.
۱۰ – گرمی هوا که باعث بالا رفتن میزان تنفس گیاه شده سپس سبب افزایش هورمون اتیلن میگردد که در این شرایط موجبات ریزش برگها و خوشه ها را فراهم می آورد.
۱۱ – مصرف بی رویه و بیش از معمول سموم شیمیائی که ثمره آن بر هم زدن ارگانیسم درختان و سپس ریزش برگها میگردد.
۱۲ – ادرار موجود در کودهای حیوانی که مانع جذب غذا و عناصر غذائی توسط ریشه درختان میگردد (PH بالا)
۱۳ – هر عارضه ای که موجبات کاهش سطح اکسیژن و نیز افزایش شوری و PH را در اطراف ریشه ها سبب گردد که نتیجه آن ممانعت جذب غذا توسط ریشه ها میگردد.
۱۴ – سوء تغذیه، عدم آب کافی، تعریق و تبخیر آب درختان در تابستان، شوری خاک، شوری آب، شوری کودهای حیوانی، شوری کودهای شیمیائی، سمپاشی های بی برنامه و مکرر به دفعات زیاد، شستشوی درختان با هر نوع مواد شیمیائی به منظور دفع آفت پسیل پسته، اجرای تغذیه ناکارامد خاک به توصیه هر کارشناس میدان ندیده، تقلید کورکورانه در امر باغداری و ….
۱۵ – کمبود ازت در درختان که ناشی از پر کردن مغزها و مصرف بیش از حد معمول شیره توسط درختان میگردد.
راههای پیشگیری، جلوگیری و درمان ریزش زود هنگام برگ درختان پسته در تابستان
۱ – تامین عنصر کلسیم محلول که آن هم خوشبختانه بصورت طبیعی و خدادادی در گوگرد معدنی زرکوه به اندازه کافی وجود دارد (Ca, caO)