گزارش از کمبود آب در روستای مهدی آباد نوق رفسنجان:وعده های پوشالی
به گزارش سازش خبر دهستان مهدی آباد از توابع نوق رفسنجان شامل روستاهای علی آباد، مهدی آباد، شجاع آباد و قائمیه با جمعیت ۳ هزار نفر است امّا از آب بهداشتی و شرب محروم هستند. سال ها پیش مردم این روستاها، آب مصرفی خود را از آب انبارهای روستا تأمین می کردند که خشکسالی ها موجب شد این آب انبارها رو به خشکی بروند و مردم را با مشکلاتی مواجه سازد. با بروز این خشکسالی ها مردم مجبور بودند روزانه یا هفته ای یک بار به شهر بروند و بوسیله تانکر و پارچ، آب آشامیدنی مورد نیاز خانه و زندگی خود را بیاورند.
ساکنین روستا به مهاجرت نه گفتند
آب که مایه حیات است اگر نباشد زندگی فلج می شود و به ناچار مردم از آن منطقه بی آب مهاجرت می کنند امّا مردم دهستان مهدی آباد با اینکه از نظر کمبود آب آشامیدنی و بهداشتی با مشکلات عدیده ای روبرو هستند اما حاضر به ترک مکان زندگی خود و مهاجرت نشده اند و مانده اند که با مشکلات بجنگند.
مردم با آب ای سی ۱۱ هزار به بیماری های پوستی و اگزما مبتلا شده اند
سال های قبل دهیاری و شورای اسلامی این دهستان با حفر چاهی آب مورد نیاز را برای شستشو و استحمام مردم از عمق زمین بیرون آورده و وارد لوله های خانه های مردم می کنند اما این آب خوراکی نیست و طعم اسیدی و رنگ تیره دارد و گاهاً اسید موجود در این آب موجب خرابی و خوردگی لوله های داخل خانه ها حتی لوله های جدار این چاه شده است. ای سی این آب بالای ۱۱ هزار است که حتی حیوانات هم حاضر به خوردن آن نیستند و اگر بخورند می میرند. آبی که به لوله ها، کولرها و حتی لوله های جداره چاه رحم نمی کند و باعث خوردگی آنها می شود، آیا این آب به بدن انسان رحم خواهد کرد و هیچ بیماری ایحاد نمی کند؟!!
اما با سفر رهبر انقلاب اسلامی در دهه ۸۰ به این منطقه، و مشاهده وضع موجود با دستور ایشان چند شیر آب برداشت در دهستان مهدی آباد با هزینه دولتی بالای ۱۰ میلیارد ریال در کوچه ها نصب می شود تا مشکل آب آشامیدنی تا حدودی مرتفع شود. این آب از شهر رفسنجان به طول ۹۰ کیلومتر تا مهدی آباد لوله کشی می شود تا شیرهای آب، برداشت آب آشامیدنی را به دست مردم برسانند تا مردم در تأمین آب شرب و خوراکی تا حدودی در مضیقه نباشند اما اکنون آب سالم و بهداشتی برای شستشو در اختیار ندارند که در این وضعیت کرونا مشکلات آنها را مضاعف کرده است و سلامتی شان در معرض خطر است.
با تعدادی از ساکنین روستاهای مهدی آباد و علی آباد که صحبت می کنیم همگی حرفشان یکی است و اینکه این آب ناسالم، بی کیفیت و غیر بهداشتی است و نه تنها قابل خوردن نیست که حتی به درد شستشو و استحمام هم نمی خورد و اکثر ساکنین روستا با مشکلات عدیده پوستی از جمله بیماری اگزما دچار شده اند.
۲۰ روز است که روستاها آب ندارند
رئیس شبکه آب مهدی آباد نوق رفسنجان در گفتگو با خبرنگار شایورد بیان می کند: چاهی حفر شده است و آبی که برای مصارف شستشو و استحمام از عمق زمین بیرون آورده می شد و به خانه های مردم می رود، اسید و نمک موجود در این آب و اینکه ای سی آب ۱۱ هزار است باعث سوراخ شدن و تخریب شدن لوله های آب گالوانیزه شده و موجب فرسودگی لوله های شبکه آب شده است.
حسن بختیاری اضافه می کند: مردم با سختی با این آب زندگی می کنند و در حال حاضر هم بیش از ۲۰ روز است که چاه ریزش کرده و برداشت آب هم قطع شده است. یکی دیگر از مشکلات این است که چون این چاه خودگردان است و دولت آن را تحویل نمی گیرد هزینه های برق هم هر ماه ۶ میلیون تومان صادر می شود که مردم باید پرداخت کنند؛ علاوه بر آن هزینه تعمیرات چاه و سوخت مورد نیاز هم بر عهده مردم است که اگر این چاه خودگردان را دولت تحویل بگیرد این هزینه ها را دولت پرداخت می کند که متاسفانه دولت آن را تحویل نمی گیرد تا گرهی از مشکلات مردم باز شود.
بدون قید و شرط تحویل بگیرید
حدود ۱۰ سال پیش مسئولان بخش فردوس و دهیاری و شورای اسلامی مهدی آباد بارها با ارسال نامه به وزیر نیرو خواستار کمک در زمینه تحویل گرفتن چاه خودگردان مهدی آباد نوق رفسنجان توسط شرکت آب و فاضلاب استان کرمان شدند؛ زیرا توان خودگردانی و پرداخت هزینه ها از جیب مردم وجود ندارد. وزیر نیرو هم با ارسال نامه ای به استان کرمان تاکید می کند که «بدون قید و شرط این شبکه و چاه خودگردان را تحویل بگیرید.» مسئولان استان ابتدا قبول می کنند که این چاه را تحویل بگیرند امّا در میانه راه شرط هایی گذاشتند و گفتند با انجام این شرط ها ما می توانیم این شبکه را تحویل بگیریم. یکی از این شرطها به روز شدن شبکه بود و گفتند باید شبکه و خانه ها به کنتور مجهز شوند.
آب اسیدی کنتورها را هم خراب می کند
رئیس شبکه آب مهدی آباد نوق در ادامه مصاحبه می گوید: بیش از یک هزار خانوار را به کنتور مجهز کرده ایم و نزدیک ۶۰۰ میلیون تومان هزینه در بر داشت امّا عملا که یک ماه از نصب کنتور بگذرد چون آب بی کیفیت و دارای اسید است به کنتورها ضربه وارد می شود و موجب خرابی آنها می شود، از این رو به روزرسانی انجام نمی شود و مسئولان استان هم نمی توانند شبکه را با شرطی که گذاشتند تحویل بگیرند.
بختیاری اضافه می کند: برای اینکه مردم از همین آب بهداشتی محروم نباشند و حال که چاه تخریب شده است، اقدام به تعمیر چاه با هزینه ۶۰ میلیون تومان از جیب مردم شدیم امّا هنوز هم برای راه اندازی این چاه بودجه نیاز است و در حال حاضر مردم دهستان مهدی آباد آب مصرفی خود را از راستای جهان آباد تأمین می کنند.
یکی از ساکنین روستای مهدی آباد نوق در گفتگو با خبرنگار شایورد می گوید: چند ساعت در روز آب از طریق لوله ای از روستای جهان آباد به لوله های این چند روستا وصل می شود اما در روستاهایی به مانند علی آباد که سربالایی و شیب دار است، آب وارد لوله ها نمی شود و مردم این روستاها برای تأمین آب مصرفی و حتی استحمام به خانه اقوام و دوستان می روند و یا با تانکر آب از موتور پمپ های کشاورزی می آورند.
وی بیان می کند: سه ماه پیش مسئولین شهرستان، فرماندار و نماینده قول دادند که چاه جدیدی حفر کنند تا مشکل کمبود آب در این منطقه حل شود اما سه ماه است که از حفر چاه خبری نیست.
اما مردم این روستاها با نبود آب به چه شکلی کنار می آیند؟ آب با شوری بالا و ای سی ۱۱ هزار مگر قابل مصرف است؟ اکنون که چاه روستا تخریب شده است، اهالی روستاهای مهدی آباد، آب بهداشتی خود را از کجا تأمین می کنند؟ این سؤالاتی است که مسئولین بهتر است از خود بپرسند و یک روز خود را جای ساکنین این روستاها بگذارند و متوجه شوند که در این شرایط سخت بایستی به حرف هایشان عمل کنند و آب روستاها را تأمین کنند نه اینکه فقط وعده دهند، وعده برای مردم آب نمی شود.
منبع هفته نامه شایورد