رئیس سازمان جهاد کشاورزی شمال کرمان با اشاره به پیش بینی برداشت ۷۰ هزار تن پسته از باغات این استان طی سال جاری گفت: تغییرات اقلیمی موجب از بین رفتن ۹۰ درصد این محصول و وارد شدن سه هزار میلیارد تومان خسارت شد.
به گزارش سازش خبر عباس سعیدی روز چهارشنبه در دومین همایش ملی پسته ایران در دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان افزود: استان کرمان یک چهارم باغات کشور را داراست و مقام اول سطح زیر کشت در محصولات پسته، خرما و گردو و مقام دوم سطح زیر کشت گل محمدی را در کشور دارد.
وی افزود: طی سالهای گذشته سطح زیر کشت پسته در این استان افزایش یافت که به دلیل محدودیت منابع آبی و تغییرات اقلیمی امروز مجبور هستیم سطح زیر کشت را کاهش دهیم.
سعیدی افزایش دما، کاهش بارندگی و نوسانات زیاد دمایی و ای سی بالای ۳۰ هزار ِآب کشاورزی را در کاهش تولید پسته تأثیرگذار دانست و گفت: در حال حاضر عمده باغات در استان کرمان با متوسط پنج هزار متر مکعب آبیاری می شود این در حالی است که ۱۰ تا ۱۲ هزار متر مکعب نیاز آبی باغات است.
سعیدی بیان کرد: متوسط عملکرد و برداشت پسته از هر هکتار حدود ۶۵۰ تا ۷۰۰ کیلوگرم است که بسیار پایین است.
سعیدی خاطرنشان کرد: خرده مالکیت کشاورزی در استان مشکل دیگری است که با آن مواجه هستیم متوسط مالکیت حدود ۲ هکتار است و این مشکل در مدیریت کل محصولات ما را دچار مشکل می کند همچنین اجرای سیستم های آبیاری تحت فشار و مبارزه با آفات از جمله مشکلات پیش روی خرده مالکی است.
وی ادامه داد: به طور مثال موتور پمپی در رفسنجان بیش از ۴۳۰ نفر مالک دارد که این موتور پمپ ها را تجمیع می کنیم تا هم آبیاری تحت فشار هم مدیریت فنی را بتوانیم اجرا کنیم.
وی اظهار کرد: پیگیری نهادهای مختلف در کشور از جمله وزارت جهاد کشاورزی، مجلس شورای اسلامی و کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی موجب شد دولت مصوبه ای مبنی بر امهال بدهی کشاورزان به بانک ها ارائه کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان خاطرنشان کرد: این مصوبه ابلاغ شده اما هنوز بانک مرکزی به بانک ها ابلاغ نکرده است.
وی گفت: استان کرمان بیش از ۶٫۵ میلیون تن محصولات کشاورزی با ارزش بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان دارد که قطب مهم کشاورزی کشور است.
استان کرمان دارای بیش از ۲۸۰ هزار هکتازر باغ پسته است که سالانه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزارتن پسته از این باغات برداشت می شد.
امسال نیز بنا به نظریه و پیش بینی کارشناسان جهاد کشاورزی ۷۰ هزار تن محصول بایستی از این باغات برداشت می شد که مشکلاتی از جمله کمبود منابع آبی، تغییرات اقلیمی، گرما و غیره موجب از دست رفتن بیش از ۹۰ درصد این محصول شد.