منابع آبی و خاکی از چالش‌های بزرگ بخش کشاورزی/سهم ایران در تولیدات گلخانه ای پائین است

منابع آبی و خاکی از چالش‌های بزرگ بخش کشاورزی/ارسال ۲۰۰ مقاله به دبیرخانه چهارمین کنگره ملی هیدروپونیک و تولیدات گلخانه ای

/ سهم ایران در تولیدات گلخانه ای پائین است

 به گزارش « سازش خبر »حسین شریعتمداری صبح امروز در چهارمین کنگره ملی هیدروپونیک و تولیدات گلخانه‌ای در تالار خیام دانشگاه ولیعصر رفسنجان اظهارداشت: در کشاورزی دچار چالش‌های بزرگی ازجمله در منابع آبی و خاکی شده‌ایم.

رئیس انجمن کشت‌های بدون خاک کشور بیان داشت: این چالش‌ها بحث کشاورزی را زیر سؤال برده و درآمد در واحد سطح کاهش یافته است.

وی تصریح کرد: همچنین این چالش‌ها سبب شده نیروی کاری در این حوزه جذب نشود و در واقع این بخش صادرکننده نیرو شده است.

شریعتمداری با تاکید بر اینکه مجامع علمی باید به این چالش توجه کنند، تصریح کرد: از اهداف این همایش این است که بتواند زمینه تبادل اطلاعات ایجاد کند که سبب سرمایه‌گذاری‌های جدید شود و به ترویج روش‌های نوین کمک کند.

رئیس انجمن کشت‌های بدون خاک کشور خاطرنشان کرد: از اشکالاتی که این نوع تکنیک‌ها دارد این است که دستگاه‌ها از جمله سازه گلخانه، پایه گیاه، بذر و…از خارج وارد می‌شود.

وی گفت: در این حوزه به حمایت مسؤولان و جذب سرمایه نیاز داریم تا با استفاده از دانشمندان و متخصصان این حوزه به رفع چالش‌ها و ایجاد درآمد ملی و اشتغال و رفاه عمومی کمک کند.

ارسال ۲۰۰ مقاله به دبیرخانه چهارمین  کنگره ملی هیدروپونیک و تولیدات گلخانه ای 

سیدحسین میردهقان در چهارمین کنگره هیدروپونیک و تولیدات گلخانه‌ای اظهار داشت: تکنولوژی‌های جدید در زمینه آبیاری بیش از ۵۰ درصد در آب صرفه‌جویی می‌کند.

دبیر چهارمین کنگره هیدروپونیک و تولیدات گلخانه‌ای بیان داشت: تعداد ۲۰۰ مقاله به دبیرخانه این کنگره ارسال شد که ۱۷۷ مقاله پذیرفته شده که از این تعداد ۴۸ مقاله سخنرانی و ۱۲۹ مقاله به صورت پوستر ارائه شده است.

وی تصریح کرد: در طول برگزاری کنگره کارگاه‌های مختلف برگزار و بازدید از کشت‌های گلخانه‌ای در رفسنجان و زرند انجام می‌شود.

میردهقان افزود: در برگزاری این کنگره رئیس دانشگاه و اعضای هیات علمی دانشگاه، فرمانداری، شهرداری، دانشگاه آزاد بانک‌های کشاورزی و تجارت شرکت بسته‌بندی آفاق و امین پایدار و…همکاری کردند که از آنها قدردانی می‌کنیم.

سهم ایران در تولیدات گلخانه ای پائین است 

قاسم زارعی در حاشیه چهارمین کنگره ملی هیدروپونیک و تولیدات گلخانه‌ای در دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان اظهار داشت: کشت‌های گلخانه‌ای مزایایی دارد که راه رسیدن به این مزایا داشتن زیرساخت‌ها و الزامات آن است.

وی بیان داشت: سرمایه‌گذاری بالاتر، کارگر ماهرتر، تکنولوژی بالاتر نسبت به فضای باز، شرایط اقلیمی داخل گلخانه و نیازهای انرژی از جمله زیرساخت‌های آن است.

زارعی با بیان اینکه طبق آخرین آمار تا پایان سال گذشته، ۱۰ هزار هکتار گلخانه در کشور موجود است که در دنیا سهمی کمتر از نیم درصد داریم، افزود: در زمینه کشت‌های گلخانه‌ای باید فرصت‌ها و تهدیدها را بشناسیم.

وی ادامه داد: از دهه ۷۰ روند تندی در این زمینه صورت گرفت که در سال‌هایی که قیمت سوخت اندکی بالا رفت، تأثیر زیادی روی افزایش سطح کشت‌های گلخانه‌ای داشت.

زارعی بیان کرد: اخیرا دولت با سیاست‌هایی که دارد نسبت به تشویق کشاورزان برای کشت سبزیجات در فضای گلخانه برنامه‌ریزی کرده است.

وی ابراز داشت: اگر می‌خواهیم تولید انبوه، پایدار و اقتصادی در گلخانه‌ها داشته باشیم، باید سه شرط مکان مناسب، عوامل زیرساختی و تناسب اقلیم وضعیت آب و خاک و … داشته باشیم.

این مسؤول خاطرنشان کرد: علت مصرف کم آب در گلخانه‌ها رطوبت نسبی بالا و نبودن باد است و اگر سایر شرایط فراهم شود فتوسنتز بیشتری خواهیم داشت.

وی با مقایسه وضعیت ایران نسبت به جهان توضیح داد: در کشورهای پیشرفته دنیا به ازای هر کیلو گوجه‌فرنگی در فضای باز ۷۰ لیتر آب مصرف می‌شود، در ایران ۳۰۰ لیتر و در فضای بسته در کشورهای پیشرفته ۳۰ لیتر به ازای هر کیلوگرم گوجه‌فرنگی آب مصرف می‌شود و در ایران ۶۰ لیتر که با میانگین جهانی فاصله داریم.

زارعی خاطرنشان کرد: کشت هیدروپونیک روباز توصیه نمی‌شود، اما در کشور ما این امر صورت می‌گیرد، اگر اصلاح و حداقل در فضای نیمه‌بسته این کشت انجام شود، ۱۲ لیتر آب به ازای هر کیلوگرم گوجه‌فرنگی آب مصرف می‌شود.

وی در ادامه با بیان اینکه برای کشت‌های هیدروپونیک تهدیدهایی هم وجود دارد، افزود: روندی که کاهش مصرف آب پیدا می‌کند، مصرف انرژی افزایش می‌یابد.

زارعی با اشاره به مواردی که باید مورد رعایت در اینگونه کشت‌ها قرار گیرد، بیان کرد: نور، بستر کشت، کنترل درجه حرارت، سازه هم به لحاظ پوشش و هم گذر نور و سایه‌اندازی و … این گونه موارد هستند.

وی با تأکید بر یافتن نقاط مساعد در کشور برای اینگونه کشت‌ها تصریح کرد: در کشورهای دنیا نقاط مستعد شناسایی شده‌اند و ما نیز باید پهنه‌بندی کنیم.

زارعی ابراز داشت: تولید اقتصادی در گلخانه‌های استاندارد امکان‌پذیر است، این گلخانه‌ها باید از نظر فضای مناسب، ارتفاع، گردش هوا و تأمین co2 استاندارد باشند.

وی متذکر شد: سهم مصرف انرژی در بهره‌وری در گلخانه‌ها بالا است و باید در این زمینه آنالیز اقتصادی صورت گیرد تا بتوانیم تولید اقتصادی داشته باشیم.

فارس



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *